Nyheter, tips och inspiration från VELFAC

Strandby i Danmark optimerar havsutsikten med stora fönsterpartier

13 oktober 2023

Med direkt utsikt över både stranden och Kronborgs slott hittar du det danska bostadsprojektet Kronborg Strandby. Projektets 157 bostäder är fördelade på 24 eleganta trähus, som tack vare en smart utförd stadsplan med spännande vinklar optimerar både utsikt och ljus. De stora fönsterpartierna som bjuder in naturen och suddar ut gränsen mellan inomhus och utomhus kommer från VELFAC.

Läs mer »

Nu stärker vi närvaron i Sverige – med nytt samarbete med Mockfjärds

5 oktober 2023

Många av Sveriges bostäder behöver energieffektiviseras. Det gäller både de traditionella villorna och hus som har byggts med fokus på design. Därför är vi glada att meddela att Sveriges största fönsterbytare Mockfjärds nu erbjuder kompletta fönsterbyten med designprodukter från oss på VELFAC.

Läs mer »

Spektakulär transformation från 80-talshus till modern arkitektonisk pärla

24 augusti 2023

Arkitekterna Björn Gross och Josef Wideström står med sitt företag Arctic Studio bakom den unika transformationen av en 80-talsvilla i Kungsbacka. Projektet, som de kallar TransForm, började som en förfrågan om att bygga till ett garage – och resulterade i ett modernt hus som med hjälp av smart placerade fönsteröppningar och fasader i lager erbjuder både insynsskydd och samtidigt suddar gränsen mellan ute och inne.

Läs mer »

Transformationsexpert berättar: Framtidens hållbara byggnad är den vi redan har

30 juni 2023

För att nå målet om ett hållbart samhälle måste vi börja med att se över hur vi använder våra byggnader. Det menar Cilla Jansson, arkitekt och ansvarig inom transformation på Krook & Tjäder. Vi behöver titta på långsiktiga möjligheter och hur vi kan utveckla det befintliga byggnadsbeståndet. Kan vi använda det som redan finns och hur gör vi det på bästa sätt?

Läs mer »

Favorit i repris när VELFAC bjöd in arkitekter på cykeltur i Köpenhamn

22 maj 2023

Den 10 maj intogs Köpenhamn av VELFAC och 15 svenska arkitekter, med mål om att under två dagar få uppleva såväl stadens arkitektoniska arv som dess innovativa framtidsprojekt. Dagarna inkluderade guidade turer på både Nordhavn, Dansk Arkitektur Center (DAC) och fönstermuseet Villum Window Collection, samt en arkitekturfokuserad cykeltur genom 2023 års utnämnda arkitekthuvudstad.

Läs mer »

Transformation i fokus när Kungsbroskolan i Tidaholm blir till bostäder

11 april 2023

För cirka tio år sedan slutade man bedriva skolverksamhet i gamla Kungsbroskolan i Tidaholm och för några år sedan började Tidaholm Energi och Bostad att titta på möjligheterna att omvandla de gamla skollokalerna till bostäder. Uppdraget gick till LINK Arkitektur som under processen har lagt stort fokus på att skapa hälsosamma och moderna bostäder – samtidigt som man har bevarat både känsla och material från det ursprungliga.

Läs mer »

Expert betonar: glöm inte dagsljuset vid planeringen av nordiska byggnadsmiljöer

23 mars 2023

Att arbeta med stadsplanering är svårt – men särskilt svårt är det på de nordliga breddgraderna. På grund av vårt klimat och de speciella ljusförhållandena vi har, är det av största vikt att hitta det rätta samspelet mellan dagsljus och arkitektur. Det säger Paul Rogers, dagsljusexpert på ACC Glas och Fasadkonsult, och menar samtidigt att det är hög tid att modernisera sättet vi ser och mäter dagsljus i Norden.

Läs mer »

Enastående arkitektur med ödmjuka medel hittas vid Ystads kust

6 mars 2023

Längs kusten i västra Ystad hittar du fyra flerbostadshus, som går under namnet Hygrometern. Husen består av 20 vackra bostadsrätter med utsikt över åker och hav, där fokus har legat på att förmedla omsorgsfulla bostäder med mycket utblickar och vackert ljus med hjälp av genomtänkt arkitektur och stora fönsterlösningar från VELFAC.

Läs mer »

Före och efter: Energirenovering förvandlar undermåligt flervåningshus till energieffektiva och snygga lägenheter

14 december 2022

Det brittiska bostadskvarteret Wellington Close är ett bra exempel på hur innovativ beklädnad tillsammans med energieffektiva fönster i trä/aluminium från VELFAC kan förvandla gamla och undermåliga lägenheter till energieffektiva, snygga och eftertraktade hem att bo i.

Läs mer »

Unikt bostadsprojekt med naturen som granne

11 oktober 2022

Mitt på en bergshylla på Horthagsberget i Norra Djurgårdsstaden har 54 nya hem och en förskola växt fram. Bostadskvarteret Bergsvåg är format kring en vision om publika småskaliga rum, inplacerade i samspel med naturen. Bostäderna är uppdelade i två unikt formade byggnader som följer det omgivande bergets topografi. För att de boende ska få ta del av omgivningens frodiga vegetation av gräs, träd och buskar, har arkitekterna valt att klä fasaderna med genomtänkta fönsterlösningar från VELFAC.

Läs mer »

Senaste inläggen

Populära inlägg