För cirka tio år sedan slutade man bedriva skolverksamhet i gamla Kungsbroskolan i Tidaholm och för några år sedan började Tidaholm Energi och Bostad att titta på möjligheterna att omvandla de gamla skollokalerna till bostäder. Uppdraget gick till LINK Arkitektur som under processen har lagt stort fokus på att skapa hälsosamma och moderna bostäder – samtidigt som man har bevarat både känsla och material från det ursprungliga.
Granne med Tidaholms kyrka, ett stenkast från stora torget och med utsikt över den vackra ån Tidan. Här hittar man kvarteret Kaplanen och gamla Kungsbroskolan. Under tio år har skollokalerna ekat tomma men nu fylls byggnaderna ännu en gång med liv – om än i en annan form.
I dag består de två byggnaderna av totalt 26 ljusa lägenheter som fortfarande bevarar mycket av det ursprungliga, både vad gäller känsla och material. Bland annat har LINK Arkitektur valt att bevara både gamla trappor, fönsterbänkar och befintliga fönsteröppningar, samtidigt som man valt att sätta in nya fönster med klassisk känsla från vår fönsterserie VELFAC Classic.
Bidrar till hållbarhet på fler sätt än ett
Redan innan Tidaholm Energi och Bostad hade bestämt sig för att köpa in skolan skickade de en förfrågan till LINK Arkitektur, då de ville ha en skiss och en kalkyl som underlag för att veta om de skulle gå vidare med köpet eller inte. Efter att ha sett resultatet av förstudien fattade de beslutet om att inte riva, utan att istället omvandla det existerande till något nytt. Johanna Rydin, arkitekt på LINK Arkitektur, berättar:
- Vi såg möjligheterna med både den större och mindre skolbyggnaden, så efter att vi lämnat in vårt förslag valde beställaren att köpa in båda byggnaderna. Parallellt arbetade kommunen med att ta fram en ny detaljplan för området, där vi var behjälpliga med illustrationer för framtida utveckling av kvarteret. Vi är glada att vi kunde hjälpa dem att bevara och rädda de gamla skolbyggnaderna, det har verkligen varit ett drömprojekt.
Hon fortsätter:
- Detta är i hög grad ett transformationsprojekt och det är något vi gärna jobbar med på LINK. Transformation länkar tillbaka till vårt hållbarhetsarbete, eftersom man sparar resurser och därmed minskar den negativa effekten på miljön. Det bidrar dessutom till den sociala hållbarheten i Tidaholm eftersom de tidigare tomma och förfallna byggnaderna förvandlas till en bostadsmiljö med liv, trygghet och rörelse.
Dagsljus- och energioptimering med klassiska fönsterlösningar
Nästan varje människa över 30 år från Tidaholm har gått i den här skolan och många har därmed en relation till husen. Därför tycker LINK Arkitektur att det är extra kul att de lyckats bevara flera gamla detaljer, som många lär känna igen:
- Vi har försökt att behålla så många detaljer som möjligt. En av de roligaste detaljerna vi har valt att bevara är de gamla trapporna, som är nötta av hundratals barnfötter som sprungit där sedan skolan byggdes i början av 1900-talet, säger Johanna Rydin och avslutar:
- Vi ville även få in så mycket dagsljus som möjligt och ville därför bevara de stora fönsteröppningarna. Sedan var det viktigt att få in fönster med så bra energivärden som möjligt. Redan i förstudien hade vi skrivit in VELFAC Classic och jag har använt det i andra projekt. Den serien fungerar jättebra i en kulturmiljö. I den lilla byggnaden var det ännu viktigare att vi skulle bevara fönster och detaljer, därför har vi rena träfönster där. I den större byggnaden är det aluminiumbeklädda träfönster, men fortfarande från samma serie. Vi har också gått tillbaka till en mörkare färgsättning på fönstren, för att påminna om det ursprungliga utseendet. På så sätt möter vi framtidens krav, samtidigt som vi värnar om det gamla.