Före och efter: Energirenovering förvandlar undermåligt flervåningshus till energieffektiva och snygga lägenheter

14 december 2022

External after A

Det brittiska bostadskvarteret Wellington Close är ett bra exempel på hur innovativ beklädnad tillsammans med energieffektiva fönster i trä/aluminium från VELFAC kan förvandla gamla och undermåliga lägenheter till energieffektiva, snygga och eftertraktade hem att bo i.

Kvarteret Wellington Close i brittiska staden Walton-on-Thames byggdes 1967 och består av 132 lägenheter. 2018 behövde husen kontinuerligt underhåll och reparation, där de ursprungliga enkelglasade fönstren orsakade särskilda problem inklusive dålig isolering, läckor, kondens och mögeltillväxt. Energiräkningarna var dessutom orimligt höga och hyresintäkterna sjönk i takt med att de boende flyttade.

External before A-justeret External after A

Före och efter

Aluminiumbeklädnad + VELFAC

Istället för att riva Wellington Close valde man att renovera varje fasad och rusta dem med en kombination av aluminiumbeklädnad och 2600 kvadratmeter högpresterande energieffektiva fönster i trä/aluminium från VELFAC med lågt underhåll. Det eleganta och moderna fönstersystemet från VELFAC specificerades mycket tack vare sin låga underhållsdesign och utmärkta värmeisolering, som behåller värmen under vintern och mildrar effekten av solenergi för att hålla bostadsutrymmen svala under sommaren.

Varje lägenhet har nu både fasta och öppningsbara VELFAC fönster, tillsammans med glasdörrar som vetter mot balkongerna. Den inre trästommen är vitmålad för att förstärka känslan av rymd i varje rum och tillsammans med enhetliga siktlinjer säkerställer de grå utvändiga ramarna av aluminium en sömlös finish.

DJI_0255

70 procent minskning av energiräkningen

Både beklädnad och fönster monterades i första hand utifrån, vilket gjorde att arbetet kunde göras medan lägenheterna fortfarande var bebodda. Installationen av lösningarna från VELFAC slutfördes sedan invändigt – en process som tog mindre än en dag för att säkerställa minsta möjliga störning för invånarna.

Wellington Close är ett bra exempel på en framgångsrik renovering. Renoveringen blev klar i tid, höll sig inom budget och har gjort byggnaderna mycket lättare att hantera och underhålla. De boende är också nöjda med förvandlingen – och särskilt de nya fönstren – inte minst för att deras energiräkningar har minskat med cirka 70 procent samtidigt som värdet på deras fastigheter har stigit.

Vill du veta hur du kan energirenovera din byggnad? Kontakta oss för rådgivning och inspiration. Du hittar våra kontaktuppgifter här. 

DJI_0321

Ämnen: Design och estetik, Referensprojekt, VELFAC, Inspiration

Senaste inläggen

Populära inlägg