Favorit i repris när VELFAC bjöd in arkitekter på cykeltur i Köpenhamn

22 maj 2023

DSC_1355

Den 10 maj intogs Köpenhamn av VELFAC och 15 svenska arkitekter, med mål om att under två dagar få uppleva såväl stadens arkitektoniska arv som dess innovativa framtidsprojekt. Dagarna inkluderade guidade turer på både Nordhavn, Dansk Arkitektur Center (DAC) och fönstermuseet Villum Window Collection, samt en arkitekturfokuserad cykeltur genom 2023 års utnämnda arkitekthuvudstad.

Förra året tog vi med oss en grupp arkitekter ut på ett studiebesök i Köpenhamn, där arkitekturen låg i fokus. Under dagen cyklade sällskapet från destination till destination och fick höra om spännande projekt och elegant arkitektur. 2023 utnämndes Köpenhamn dessutom till världens arkitekturhuvudstad, av FN-organisationen UNESCO. I samband med detta – och tack vare förra årets goda respons från nöjda arkitekter – valde vi att köra en favorit i repris.

Den 10 till 11 maj fick den blomstrande danska huvudstaden besök av VELFAC samt 15 svenska arkitekter. Från cykelsadeln fick vi möjlighet att njuta av det danska vackra vädret, dyka in i stadens arkitektoniska arv samt uppleva nya innovativa och urbana bostadsprojekt. Besöket avrundades med ett besök på DAC, en internationell kulturattraktion som förmedlar kunskap om arkitektur, byggande och stadsutveckling – med fokus på framtiden.

Bild 3-May-17-2023-07-58-01-2842-AM

Inspiration och nätverkande

En som var med på studieresan var Tomas Stringdahl, arkitekt och grundare av företaget Stringdahl Design.

Bild 1-May-17-2023-08-17-47-9680-AM- Jag älskar Köpenhamn men det är sällan man får möjlighet att uppleva staden på det här sättet och med ett likasinnat sällskap. Jag uppskattade upplägget, med guidade besök, god middag och ett spännande besök på fönstermuseet. Att se så varierade byggnader med olika material är verkligen inspirerande för en arkitekt och när vi sedan var ute och cyklade berättade guiden om hur Köpenhamns stad tänker om olika projekt och varför de har valt olika material och metoder att bygga på. Det var professionellt och gav mycket inspiration som jag absolut tar med mig, säger Tomas Stringdahl.

Han fortsätter:

- Även om det var VELFAC som stod för evenemanget så låg fokus inte bara på fönstren, utan helheten. Jag tyckte att det var bra att det var mer övergripande och att man i stället kunde få se hur man kan använda produkterna. Dessutom var det oerhört trevligt att få komma ut och nätverka med andra arkitekter. Jag kommer från ett ganska litet bolag i Falkenberg som mest jobbar med villor, så att få möjlighet att dela upplevelser och kunskap med likasinnade personer var väldigt uppskattat.

En lärorik resa – på fler sätt än ett

Arkitekterna fick under sin resa möjlighet att se och höra om en rad olika projekt, både färdiga och pågående. Flera av projekten har VELFAC levererat fönster till, vilket gav besökarna en chans att se hur våra lösningar kan se ut i verkligheten.

- Jag är jättenöjd med resan. Det var kul att hänga på och se lite referensprojekt i verkligheten. Jag har personligen inte använt VELFAC i mina projekt tidigare, men efter att ha fått se hur VELFAC fönster ser ut och fungerar i en verklig miljö känns det som att jag har fått en mycket klarare bild om hur de kan passa in i mina projekt också. Resan gjorde också att jag fick en bra kontakt med representanterna från VELFAC, vilket gör det lättare för mig att lyfta luren nästa gång jag sitter med ett passande projekt som behöver snygga kvalitetsfönster, avslutar Tomas Stringdahl.

Vi på VELFAC tackar alla medverkande för två inspirerande dagar och hoppas att vi får tillfälle för liknande evenemang i framtiden!

IMG_0750

Ämnen: Events, VELFAC, Inspiration

Senaste inläggen

Populära inlägg