Enastående arkitektur med ödmjuka medel hittas vid Ystads kust

6 mars 2023

Bild 3-Mar-03-2023-11-11-42-5925-AM

Längs kusten i västra Ystad hittar du fyra flerbostadshus, som går under namnet Hygrometern. Husen består av 20 vackra bostadsrätter med utsikt över åker och hav, där fokus har legat på att förmedla omsorgsfulla bostäder med mycket utblickar och vackert ljus med hjälp av genomtänkt arkitektur och stora fönsterlösningar från VELFAC.

I Västra Sjöstaden i Ystad ligger Hygrometern. Tomten är smal och avlång, med nivåskillnader längst med långsidan, som arkitekterna har utnyttjat för att skapa fyra tvåvåningsbyggnader bestående av 20 bostadsrätter med villakänsla. Lägenheterna är oregelbundet placerade så att det bildas små spännande rum mellan husen, där man går in och ut samt upp till lägenheterna på plan två. Alla lägenheter har en uteplats eller balkong, vilket ökar livskvaliteten för varje boende.

- Att det finns kontakt med grannarna och samtidigt möjlighet till privatliv, en kontakt med grönska och att kunna se årstiderna skifta, att ha tillgång till ljus och himmel, en känsla för orienterbarhet och bostäder man kan leva och bo i länge. För oss är livskvalitet summan av allt detta och det är något vi har åstadkommit här i Ystad, säger Johan Sundberg från Johan Sundberg Arkitektur.

Enligt Johan Sundberg har det varit viktigt att bygga i mänsklig skala – med omsorg och kärlek till både platsen och människan som ska bo där. Det har man lyckats med tack vare genomtänkt arkitektur, noggrant utvalda material och fokus på ett bra inomhusklimat.

Bild 1_crop

Ett litet sätt att förhålla sig till det stora

Johan Sundberg Arkitektur är en arkitektfirma som jobbar med projekt med fokus på designarbete och hög kvalitet. För det mesta arbetar de med högre budgetar, men de ritar även flerbostadshus och bostäder som ett sidospår – projekt som ofta kräver mer ödmjuka medel.

- Med detta projekt vill vi visa att det går att få väldigt fin och användbar arkitektur med en mer normal plånbok och normal ambitionsnivå. I det här fallet är även beställaren väldigt intresserad av arkitektur och inte bara att maximera vinsten, så vårt jobb har varit att skapa enastående arkitektur med ödmjuka medel, säger Johan Sundberg och fortsätter:

- I ett projekt som detta är det viktigt att man bygger i mänsklig skala, att det inte blir långa gångar eller stora kala rum. Varje bostad ska ha ett intimt och litet sätt att förhålla sig till det stora.

När det kom till materialvalen var det viktigt att få fram värmen och en omsorgsfullhet för varje människa. Johan Sundberg förklarar:

- Vi ville förmedla en varm och naturlig känsla, något som människor vill ha i hemmet. I den lilla skalan vill alla känna sig nära och små, så rummen ska vara omhändertagande. Varje lägenhet har unika förutsättningar och därför måste både arkitektur och materialval kännas personligt. Vi har därför gjort allting i trä. Fasaden är i sibirisk lärk som kommer att gråna med tiden och det finns många varma detaljer både inne och ute.

Bild 2-Mar-02-2023-01-24-46-5411-PM

Förutsättning för goda resultat – trots stramare budget

Även i fönstervalet ville arkitekterna skapa värme och förbättra inomhusklimatet. Johan Sundberg jobbar mycket med fönster och fokuserar på att placera dem noga i sina modeller och hus, så att de boende får vackra utblickar och siktlinjer. Till Hygrometern valde man klarlackerade fönsterlösningar från serien VELFAC 200, med synligt trä på alla fönster. Johan Sundberg berättar:

- Även fönstren har den där varma känslan som passar med den interiöra arkitekturen, där vi har mycket naturmaterial, högt i tak och en intressant ljussättning. Men det viktigaste för oss är att placera rätt fönster på rätt plats. Vi har stora fönster och franska balkonger som är noggrant placerade i fasaderna, men vi har också små fönstergluggar där man kanske inte vill ha så mycket insyn men ändå vill få in ljus eller vädring. Vi gillar att VELFAC fönster har en smal och fin profil, med lite karm och båge – och mycket glas. Det tycker vi är vackert.

Han avslutar:

- Utöver att VELFAC har så fina och tunna linjer är de även uniforma och skapar enhetliga fasader, oavsett öppningsfunktion. Det blir väldigt snyggt. Jämför man med andra leverantörer är det faktiskt en enorm skillnad, för VELFAC gör att man faktiskt kan ha mindre fönster som gluggarna utan att det blir fult. Det är därför nästan en förutsättning att välja VELFAC om man vill ha sådana lösningar, i alla fall om man har en lite stramare budget.

Bild 5-3

Nyfiken på fler spännande bostadsprojekt? Ta då en titt på ett unikt projekt med naturen som granne.

Upptäck projektet Bergsvåg här

Ämnen: Design och estetik, Referensprojekt, VELFAC, Inspiration

Senaste inläggen

Populära inlägg