Svart är det nya svarta

25 mars 2021

intressantahus-backer-002

Det är ingen nyhet att den skandinaviska stilen kännetecknas av ljusa färger, och traditionellt vita fönster är något som vi aldrig kommer tröttna på. Men bläddrar du igenom en inredningstidning idag kommer du att se hur en annan färgtrend än en gång har gjort sitt intåg – nämligen att bryta av det ljusa med svarta fönsterkarmar.

Vi spenderar cirka 90 % av vår tid inomhus. Därför är det viktigt att vi skapar inomhusmiljöer som främjar vårt välbefinnande, med fokus på dagsljus och smarta lösningar. Det är en av de stora anledningarna till att vi ofta inreder med vita eller ljusa färger i våra hem, då dessa reflekterar ljus i stället för att absorbera det.

Men det betyder inte att vi har glömt bort den kanske mest klassiska färgen av alla – svart. För det är få arkitekturknep som så enkelt kan bryta av ett rum och skapa dramatik mer än svarta detaljer. Och det gäller inte minst fönsterkarmen.

intressantahus-olausson-002

Modernt och dynamiskt

Vi ser att fler och fler arkitekter och inredare väljer att satsa på svarta fönster, för att bryta av ljusa ytor och skapa kontrast och dynamik. Hos hustillverkaren Intressanta Hus märker man hur kunderna ofta har en väldigt tydlig bild på hur de vill ha det när det gäller material, känsla och stil – både invändigt och utvändigt. Och just bland deras kunder är svarta fönster vanligt. Malin Rethmeier, arkitekt hos Intressanta Hus, berättar:

- När det kommer till att arbeta med färgade fönster är det väldigt viktigt att tänka på helheten, så vi jobbar sällan kring enbart fönsterkulörer. Men tar man svarta fönster som exempel så kan de kombineras med det mesta, och passar utmärkt med ljus inredning, ljusa trägolv och så vidare. Det är bara viktigt att man tittar på vilken känsla som förmedlas och hur det svarta passar in tillsammans med husets övriga detaljer.

Hon fortsätter:

- När det kommer till att ha svarta fönster på utsidan är det mest kritiskt att plåtar, bleck, stuprör och annat på huset fungerar ihop med fönstren och fasadmaterialen, så att inte fönstren känns främmande på byggnaden.

intressantahus-olausson-001 intressantahus-backer-001-1

Svart har kommit för att stanna

Enligt Malin Rethmeier passar svarta fönster bättre på vissa hus och byggnader än andra. Hon berättar:

- För mig passar svarta fönster bättre på moderna hus eller hus med industrikänsla. Även på moderna lador. För hus med traditionell stil, som typiska svenska kataloghus med breda knutar, känns det inte lika självklart. Jag tycker också att svarta fönster gör sig bättre på hus som har lite större fönster generellt, eller fönster som går ner till golvet.

Hon avslutar:

- Svarta fönster har funnits väldigt längre, framför allt i mer industriella loft och lägenheter - särskilt utomlands. Vi ser inte det som en trend som en dag kommer att försvinna, utan det är mer som en stilutveckling. Och det kommer att fortsätta så, även här i Sverige.

Designfrihet med VELFAC fönsterlösningar

Hos VELFAC har du tillgång till ett stort urval av färger och ytbehandlingar. På så sätt får du en hög designfrihet som gör det möjligt att ge fasaden helt rätt utseende, med rätt färg och den perfekta ytbehandlingen.

Upptäck mer här.

intressantahus-banke-001

 

Ämnen: Design och estetik, VELFAC, Inspiration

Senaste inläggen

Populära inlägg