Under de senaste åren har Landskronakillen Robin Berkhuizen dragit till sig alltmer uppmärksamhet för sina innovativa fastighetsprojekt, där framför allt arbetet med passivhusmärkta LSS-bostäder har satt honom på kartan. 2020 vann hans mikrokvarter Morgondoppet dessutom Landskronas Stadsbyggnadspris. Det som alla projekt har gemensamt är hjärta, design och smarta materialval.
Sedan ung ålder har Robin Berkhuizen varit design- och arkitekturintresserad. Vid 21 års ålder köpte han sin första fastighet och idag är han VD och grundare för Emrahus AB, en verksamhet som specialiserar sig på att bygga LSS-bostäder som passivhus.
Men det är inte bara LSS-bostäder som Robin Berkhuizen spenderar sin tid på. Hans kärlek för design och hållbarhet visar han även upp i projekt som Morgondoppet, ett mikrokvarter bestående av sju hus till vilket fönsterlösningar från VELFAC var ett självklart val.
En stark koppling till platsen
Att få möjligheten att skapa något nytt på en vacker plats som Borstahusen är något många arkitekter och fastighetsutvecklare drömmer om, och för Robin Berkhuizen var Morgondoppet just ett drömprojekt. Ett projekt som även vann Landskronas Stadsbyggnadspris 2020 för sin unika arkitektur och spännande materialval, och där han dessutom själv bor idag. Robin Berkhuizen berättar:
- Borstahusen är ett gammalt fiskeläge och det ville vi ha med i vårt bygge. Jag är en fiskarson, både min mamma och min styvfar är fiskare. Så jag har varit mycket ute på havet. Det jag minns mest är när man drog upp nätet från havet och de rejäla vågorna. Det ville jag förmedla i arkitekturen, och arkitektbyrån Jakobsson Pusterla skapade därför Morgondoppets vågiga tak. Dessutom har vi takräcken av rostfritt stål som är knutna som fiskenät, och tegelfasader med mässing och skiffer som skapar en fiskfjällsliknande design.
Han fortsätter:
- En så pass detaljrik fasad kräver de perfekta fönstren. VELFAC var därför ett självklart val. Vi ville ha den smäckra designen som VELFAC kan erbjuda. Vi valde att bygga in karmarna, så att alla fönster blev karmlösa och det gav ett fantastiskt uttryck som passade vår avskalade estetik med synliga träbjälklag, betonggolv och putsade väggar. Vi ville skapa en varm och charmig miljö men samtidigt hålla det avskalat, och därför blev det helt perfekt med fönster från VELFAC.
Fönstret är inte bara en arkitektonisk detalj
Enligt Robin Berkhuizen är valet av fönster alltid en viktig aspekt i Emrahus projekt. Dels för det estetiska uttrycket, dels för att klara de rätta certifieringarna. Han avslutar:
- Inför varje projekt granskar vi fönstren väldigt väl. Vi tittar på fönstrets värden och är det en miljöbyggnad så tittar vi även på isolering och material. Morgondoppet består av sju hus där energieffektivitet är A och O, och det är byggt enligt FEBY Guld vilket visar på att det är väldigt energieffektivt och ger bra inomhusklimat. Fönstren från VELFAC var ett bra arkitektoniskt val, men det är även en fönsterlösning med de rätta värdena för projektet. Oavsett projekt så bygger vi bra byggnader med bra material, och det är något som alltid kommer att vara en viktig del av vårt DNA på Emrahus.