Naturskönt, industriellt och behagligt för öronen – välkommen till Kronehaverne

14 september 2021

krone

Är du i Danmark och vill se natursköna omgivningar gå hand i hand med en industriell look? Då bör du ta vägen förbi Ørestads Boulevard 49, där åtta byggnader i olika höjder och former står samlade på en och samma tomt. Fasaden består av material som betong och aluminium, och den industriella looken står i kontrast till den omgivande naturen som samtidigt bjuds in i arkitekturen. VELFAC har stått för leveransen av fönsterlösningar, som förstärker det råa uttrycket och innehåller ljudabsorbenter som minskar bullret utifrån.

På utkanten av naturreservatet Amager Fælled har ett stort bostadsbyggeri vuxit fram. Byggnaderna, som också är kända som Kronehaverne, utgör ramen för både privata lägenheter, allmänna bostäder, företag och en förskola – allt med naturreservatets vilda grönska utanför dörren.

Till de åtta husen har vi levererat bullerdämpande fönster som både möter ljudkrav och passar fasadens råa och industriella uttryck.

krone4

Grönt på toppen

Kronehaverne har ritats av Cobe och den enkla fasaden kombinerar betong och korrugerade sinusplattor med stora fönsterpartier som låter dagsljuset hitta sin väg in i byggnaderna.

Istället för balkonger finns en nära tillgång till en rad olika takträdgårdar. Då byggnaderna är gröna på toppen, är naturen och den friska luften aldrig långt borta. Samtidigt stärker takträdgårdarna den sociala tankegången om att dela på den gemensamma utomhusmiljön.

Det hållbara är ett genomgående element i projektet, där de fem byggnaderna som AP Ejendomme är byggherre för, certifieras med Svanenmärket. Alla åtta byggnader uppförs dock med samma material och efter samma principer, och lever därför upp till skarpa krav på både material och hela livscykeln.

Fönster dämpar stök från högljudd granne

Även om den fridfulla naturen spelar stor roll för de boendes trivsel, kan det pulserande stadslivet plötsligt banka på dörren. Kronehaverne ligger nämligen precis vid en av Köpenhamns tunnelbanestationer och därför har man valt en fönsterlösning som skruvar ner volymen på stöket från tunnelbanan. Morten Bernstorff Nielsen, projektledare hos totalentreprenören 5E Byg A/S, berättar:

- Då byggnaderna ligger precis bredvid tunnelbanan har det varit viktigt att välja några fönster med bullerdämpande egenskaper. Fönstren har innerbågar och ljudabsorbenter som minskar buller från tunnelbanetrafiken. Dessutom är fönsterlösningen miljövänlig i förhållande till energioptimeringen, och det är några riktigt bra och funktionella fönster.

Han fortsätter:

- Fönstren är dessutom utrustade med fönsterkarmar i rå aluminium, som samspelar med fasadens grå betong.

krone3

Detaljer skapar kontrast – utifrån och in

Utöver att fönstren lever upp till ljudkrav i både öppet och stängt tillstånd, skapar de även ett kontrastfullt uttryck på såväl insida som utsida. För samtidigt som aluminiumkarmarna matchar fasadens industriella look, har den invändiga fönsterlösningen svarta karmar och svarta glaslister – en trendig, arkitektonisk detalj.

Fönstren som valts kommer från vår serie VELFAC 200 Energy som med enkla och stilrena linjer passar bra för moderna byggnader av denna typ. 

Ämnen: Design och estetik, Referensprojekt, VELFAC, Inspiration

Senaste inläggen

Populära inlägg