Köpenhamns nya hållbara kontorshus förbättrar inomhusklimatet

31 maj 2022

1652083231232

Foto: Skanska/Rune Johansen

CPH Highline kännetecknas av ett dynamiskt fasaduttryck på utsidan och en hälsosam arbetsmiljö på insidan. Kontorsbyggnaden, som är certifierad med DGNB Gold, bjuder in mycket dagsljus och håller buller och direkt solljus ute tack vare fönstren från VELFAC och det externa solskyddet som är inbyggt i fasadens förskjutna sträckmetallelement.

Nu kan man uppleva en riktig New York-atmosfär i vårt grannland Danmark, där man i Köpenhamn nu hittar kontorsbyggnaden CPH Highline – byggt av KPC med Skanska som beställare. Högst upp i byggnaden kan man nyttja en 150 meter lång takterrass, skapad med inspiration från den nedlagda Highline i ’The Big Apple’, som projektnamnet också antyder.

Billede 2-3-1

Variation resulterar i dynamisk fasaddesign

Byggnadens formspråk säkerställer ett dynamiskt fasaduttryck, vilket stöds av både materialval och fönsterlösning. Så här säger Lars Overbeck, byggnadskonstruktör och projektledare på Holscher Nordberg Architecture and Planning, som är arkitekterna bakom bygget:

– Fasaden framstår som både karaktärsfull och levande, vilket bland annat uttrycks genom de sträckmetallklädda elementen som ramas in av anodiserade aluminiumkarmar. Dessutom har elementen olika djup samtidigt som metallen ändrar karaktär beroende på solljuset. Därmed växlar det mellan att vara lätt gyllene till att vara helt mörkt, vilket skapar en fin lek under dagen. Han fortsätter:

– De förskjutna fasadelementen ackompanjeras av fönster från VELFAC i varierande storlekar, som bidrar till att framhäva den dynamiska designen. Fönstren har svarta karmar både inne och ute, vilket passar bra till den New York-inspirerade looken.

Billede 3-2-1

Balanserat dagsljusintag säkerställer en hälsosam arbetsmiljö

Flera initiativ har genomförts för att optimera inomhusklimatet i kontorshuset. Bland annat har man strävat efter att säkerställa tillräckligt med naturligt ljus. De stora fönstren inbjuder inte bara till en vacker hamnutsikt utan även till mycket dagsljus inomhus. Därför har man vidtagit åtgärder för att undvika överhettning och störande solljus:

- Med tanke på storleken på fönstren har ett externt solskydd lagts till. Detta är inbyggt i sträckmetallelementen, så att skyddet bara syns när det används, säger Lars Overbeck.

Vill du se fler referensprojekt? Klicka här.

 

Ämnen: Design och estetik, VELFAC

Senaste inläggen

Populära inlägg