I huvudet på arkitekten Anders Holmberg

22 februari 2021

Bild 2-2

Förr i tiden hade arkitekten en essentiell roll i ett byggprojekt, och det var viktigt att hålla hen involverad genom hela processen. Men idag ses arkitekten ofta som något överflödigt, som en ritslav med lågt inflytande och litet ansvar. Detta menar arkitekten Anders Holmberg, och poängterar istället vikten av att låta arkitekten vara med under resan – från första ritning till färdigt hus.

Arkitektur är något som berör alla människor. Om människors omgivningar är trånga och mörka, eller byggda av dåligt material, har det en påvisad negativ effekt på människan. Därför är det viktigt att få alla till att prata mer om effekten av bra arkitektur och skapa arkitektur som håller hela livet.

Det säger Anders Holmberg, arkitekt och ägare av arkitektkontoret Anders Holmberg Arkitekter Han har i cirka 20 år arbetat som arkitekt och spenderar varje dag med att skapa trivsamma hem, med hjälp av smart arkitektur och att investera i bra produkter som håller vad de lovar – som exempelvis fönster från fönster- och dörrtillverkaren VELFAC.

Hög standard in i minsta detalj

Att välja arkitekt är både individuellt och personligt, och det kan som beställare ibland vara svårt att veta exakt vad det är du köper. Därför är arkitektens involvering under hela processen kritisk för att resultatet inte bara ska bli bra på papper, utan även på byggarbetsplatsen. Anders Holmberg berättar:

- Det viktigaste för oss är att vi hjälper våra kunder ända in i mål, något som dessvärre gör att vi sticker ut i branschen. Hade vi fått välja så hade alla arkitekter i Sverige fått vara delaktiga under ett helt bygge, men så ser inte verkligheten ut idag. Nu handlar det mycket om att allt ska se snyggt ut, men det räcker inte. Kvaliteten måste matcha priset och designen. Annars riskerar du att bygga ett luftslott.

Anders Holmberg fortsätter:

- Jämför ett hus med en produkt. Din bil, jacka, telefon – vad som helst. Ett hus är en produkt som ska klara årets alla skiftningar, varje vardagssituation och livets alla skeden. Listan är lång. Därför är det viktigt att alla komponenter håller en viss standard, från konstruktionsmaterial till husets fönster. Det är som man säger: ”God is in the details”. Därför vill vi vara involverade från början till slut, så att vi kan hjälpa kunden att hitta produkter och lösningar som håller livet ut.

 Bild 1-3       Bild 3-1       Bild 4-1

Fönstervalet är A och O

Något Anders Holmberg strävar efter är att skapa bra miljöer att jobba, bo och leva i. Något som görs genom att bland annat få in dagsljus långt in i rummen och skapa utblickar. Därför har Anders Holmberg jobbat mycket med fönster från VELFAC. Han berättar:

- Jag brukar säga att fönster är husets själ, husets ögon. Idag har vi möjlighet att sätta fönster där vi vill se ut. För vi spenderar ju faktiskt över 90 % av vår tid inomhus, och därför är det extra viktigt att vi placerar fönstren för att skapa vackra utblickar. Det handlar om att skapa känslan av större rum, hitta bäst ljus och få bäst kontakt med omvärlden. Här är fönstervalet A och O.

Anders Holmberg avslutar:

- Med VELFAC får man bra värde för pengarna. De är ärliga i sin prissättning, leverans och design. Deras produkter är inte små luftslott, det är inte bara designprodukter på ytan som ser bra ut på bild. De håller vad de lovar, något som rimmar med hur jag jobbar. Min drivkraft är att skapa bra miljöer som lever upp till alla krav, och jag arbetar bara med material och produkter som gör detsamma.

Ämnen: Nyheter, Design och estetik, VELFAC, Inspiration

Senaste inläggen

Populära inlägg