Fyra fönsterväggar som bjuder in till ljus, liv och härlighet

24 september 2019

front

Stora fönster är ett bra designelement för moderna enfamiljshus. Som en stilistisk detalj i modern arkitektur representerar de byggnadens öppenhet och ger ett välkomnande intryck. Med stora fönster gör man det möjligt att bjuda in naturligt ljus, vilket fungerar som främsta belysningskällan och gör solen till husets bästa värmeelement.

Här i Norden älskar vi ljus. Ju mer ljus desto bättre, och gärna året om. Därför växer trenden att glasa in stora delar av husets fasad i en rasande fart. Fönster blir såväl större som fler och kombinationen mellan olika lösningar ger oändliga möjligheter att skapa en vägg gjord helt av glas.

Se följande fyra exempel på hur det kan göras:

1. Hus som badar i ljus

Vatten, vind och ljus i mängder. Det hittar man på ön Lilla Fjellsholmen, ett modernt bohuslänskt kustsamhälle bara 35 minuter från Göteborg.

Husen på Lilla Fjellsholmen är designade av CREAM Architects och med ljusa och uppglasade gavlar har de lyckats att bilda en portal mellan inne och ute. Till flera av husen har vi levererat lösningar ur vårt VELFAC 200 Energy-sortiment. VELFAC 200 Energy är vårt svar på optimalt utnyttjande av dagsljuset och hållbarhet mot tuffare väderförhållanden, något som passar utmärkt vid ett smultronställe som Lilla Fjellsholmen.

lilla-fjellsholmen-1fjells

 

2. Sudda ut gränsen mellan ute och inne

Idag spenderar vi 90 % av vår tid inomhus och det är därför viktigare än någonsin att hitta sätt att bjuda in dagsljus och grönska i våra hem. Hustillverkaren Willa Nordic har tillsammans med arkitekt Jerker Edfast skapat ett vackert och unikt hus med järnvitriolbehandlad träfasad och stora glaspartier, där de svarta bågarna både framhäver fönstret och ramar in skogen. Resultatet blir ett hus med en ständig närvaro av dagsljus och grönska, fyllt av liv och vackra intryck.

A3205-modernt-hus-43A3205-modernt-hus-36

 

3. När ljuset är din medspelare

Med fönsterväggar kan du skapa en inomhusmiljö med en öppenhet som får dig att tänka på ett liv ute i naturen. Fönsterna som klär villan på Spanarvägen i Saltsjö-Boo utanför Stockholm ger ett panoramaperspektiv av utsikten, vilket samtidigt säkrar maximalt dagsljus från fler sidor. Den dubbla skjutdörren med en öppning på upp till 3 meter ger också möjlighet att använda uterummet eller trädgården som en del av ditt vardagsrum.

spanarvägenspanarvagen-3spanarvagen-4

 

4. Harmoni av glas och trä

Ljus är en sak, husets uttryck är en annan. Det tyska Haus Jacobs i Berlin är ett perfekt exempel på hur smala fönsterprofiler ger fasaden ett elegant utseende och får byggnaden att vara ljus och luftig i sin arkitektur. Hela två våningar är omgiven av glasfasad från golv till tak. Det fristående huset erbjuder gott om plats i sin öppna design, är funktionellt strukturerad och tillåter total harmoni med naturen.

Jaconshaus_Aussen Hinten_2

Som sett i dessa fyra exempel erbjuder VELFAC 200 ENERGY produktsortiment en mängd olika möjligheter för visuell design och energieffektiva fönsterfasader. Med kombinationen av fönster, altandörrar och skjutdörrar kan stora och uttrycksfulla fasader som uppfyller de högsta termiska kraven komma till liv. Alla fönsterelement kan kombineras: och dessutom kan du välja önskad storlek, design, öppningsfunktioner och isoleringsalternativ för din perfekta fasad.

Med VELFAC 200 ENERGY uppnår du en modern look med strama linjer som samtidigt klarar lågeffektivkrav och säkrar ett förenligt uttryck oavsett öppningsfunktion. Serien är genomtänkt inifrån och ut och har skapats med blick för såväl helheten som detaljerna.

Öppna upp för mer ljus,

Läs om VELFAC 200 ENERGY här

Ämnen: Design och estetik, VELFAC, Ljus

Senaste inläggen

Populära inlägg