Fokus på dagsljuset vid renovering av våningshus höjer livskvaliteten

7 maj 2018

IMG_3695

När man under förra året renoverade fem våningshus i Rødkærsbro i Danmark var målet att skapa mer plats och ljus i lägenheterna. En av de nya lösningarna var VELFAC 200 ENERGY fönster, som tack vare sina tunna profiler släpper in en massa dagsljus, vilket ökar trivseln för de boende avsevärt.

En del av lägenheterna lades samman och fasaderna gjordes mer energieffektiva med 350 mm efterisolering. Dessutom har man byggt nya, öppna balkonger med frostade glasväggar.

Projektledaren Jesper Toft- Nielsen berättar om hur mycket renoveringen har betytt:

- Det här bostadsområdet var i stort behov av ett lyft och de som bor här är väldigt glada och nöjda. En av förbättringarna är att vi har flyttat köken och vardagsrummen till det som en gång var en mörk hall mitt i lägenheterna, vilket skapar genomlysning utan döda ytor.

När man har renoverat har man konsekvent använt sig av VELFAC 200 ENERGY fönster i hela bostadsområdet. Just det ökade insläppet av dagsljus har varit något som de boende har varit speciellt glada över och som förbättrar deras vardag i hög grad.

velfac lys

IMG_3669

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Representanten för bostadsföreningen Poul Bloksgaard berättar om hur renoveringen upplevs av de som bor här:

- Det allra bästa är det genomlysta utrymmet mellan vardagsrummet och köket. Nu får vi in dagsljus från morgon till kväll genom de stora fönstren, vars smala karmar släpper in betydligt mycket mer ljus än de gamla med breda karmar.

Han berättar att ytterligare en viktig fördel är att de nya fönstren är så täta att det inte längre drar in i lägenheterna och att de dämpar buller utifrån i hög grad.

Hos KPF Arkitekter, som har ansvarat för projekteringen och varit byggherrar på projektet, är man helt övertygade om att det ökade ljusinsläppet har varit en av de viktigaste bitarna för att få ett lyckat resultat.

Ämnen: Nyheter, Fönsterbyte, Referensprojekt, Energifönster, Bullerdämpning

Senaste inläggen

Populära inlägg