Föreställ dig att du vaknar upp i ditt hem. Du öppnar ett fönster, eller kanske skjutdörren till altanen, och istället för att utsättas för trafikbuller och oljud hör du endast fåglarnas glada kvitter och vattnets lugnande melodi. Detta är livet ombord en AquaVilla, de flytande villorna skapade av bolaget Aqua Floating Group.
År 2000 grundade Richard Bergström AquaVilla Production AB, numera Aqua Floating Group. AquaVillas affärsidé har från starten varit att tillverka och sälja flytande miljöanpassade hus av hög kvalitet, samt att utveckla marina samhällen och medverka till att skapa och slutföra byggrätter på vattnet. Lanseringen av AquaVilla gav sjönära boende en helt ny innebörd och idag finns dessa flytande villor på flera platser i Sverige, bland annat i Solna, Västervik och Nacka.
Vardagslyx som möter kraven
Med en flytande villa från AquaVilla får de boende möjligheten att flytta ut bostaden från land till vatten. Konceptet kan placeras i olika miljöer men enklast är det att integrera dem i områden som exempelvis kompletta marinor och båtklubbar, nedgångna och dåligt utnyttjade hamnområden, samt kompletta sjönära bostäder. Richard Bergström, grundare och VD för Aqua Floating Group, berättar:
- I Sverige finns det regler och föreskrifter kring hur man får bygga nära vattnet och det finns något som kallas för strandskydd. Strandskyddet gäller vid alla kuster, sjöar och vattendrag, och skyddar ett område på cirka 300 meter från strandkanten. Vill man bygga närmare strandkanten än så krävs det att man först får en dispens från rådande strandskydd. Men tack vare hur vi placerar våra villor på vattnet kommer inte husen i konflikt med strandskyddet, då allmänheten har fortsatt möjlighet att gå på stranden och ut på de flytande pirerna.
Bolaget har fortsatt sin ständiga utveckling och just nu tittar man också på större flytande enheter, så som studentbostäder eller hotell och restauranger. Men en gemensam faktor i alla enheter är materialvalet, där Aqua Floating Group väljer material specifikt för att klara den unika omgivningen. Richard fortsätter:
- Byggnaden kommer självklart i kontakt med vatten och väta. Därför har vi valt material som kan stå emot det och som är så underhållsfritt som möjligt, både när det gäller fasadmaterial och fönstermaterial. På så sätt har VELFAC konstruktion med lackerad aluminium och trä passat väldigt bra för våra kunder, då deras produkter matchar vår vision när det gäller såväl design som kvalitet.
Lösningar från VELFAC släpper in ljuset och ökar välbefinnandet
I alla flytande villor används fönster och skjutdörrar från VELFAC. Skjutdörrarna ger de boende möjligheten att enkelt öppna upp för naturen och andas in den friska luften. Dessutom skapar de stora fönsterytorna ett stort dagsljusinfall, något som påverkar vårt välbefinnande. Richard Bergström berättar:
- Våra kunder önskar att ha stora fönsterytor mot vattnet, så att man kan se den vattenspegling som är så spännande när man bor i en flytande villa. Det finns inget mer stimulerande än att titta på en vattenyta. Den är föränderlig och det händer något hela tiden. Ljuset förändras, skuggorna rör sig. Dessutom är det konstaterat att ljus ger energi åt människor, därför passar lösningarna från VELFAC perfekt.