Exeter Hotel – väderbeständighet i fokus när gammalt möter nytt

24 oktober 2019

Sunday & White Photography

Vårt nordiska grannland Island är känt för sin spännande natur, sina varma källor och sitt varierande klimat. Huvudstaden Reykjavik är Islands enda storstadsområde, och är med sin blandning av modern och historisk design en stad som inspirerar arkitektur i hela världen. Vid Reykjaviks gamla hamn ligger Exeter Hotel, som med sin utmanande design kombinerar den lokala upplevelsen med alla de bekvämligheter som krävs för ett perfekt besök. 

Hotellet började byggas 2014 och stod klart 2018. Projektet startades med att designa och organisera området för att inkludera bland annat hotellfaciliteter och shoppingmöjligheter. Resultatet är ett välkomnande hotell där rekonstruerade gamla hus vävts samman med det nybyggda.

exeter2018-64

Modernt bygge med ett klappande hjärta för det gamla

Hotellet innefattar fyra huvudbyggnader som alla förbinds vid huvudentrén. Dess själ ligger till dels i områdets historik och utmaningen låg därmed i att renovera och restaurera två historiska byggnader, Fishhall och Exeter House, för att sedan inkludera dem i hotellets moderna struktur.

Enligt arkitekterna på Gláma Kím Architects, var planerings-, design- och konstruktionsprocessen införlivad med kundens ambition att projektet skulle återuppbygga och förnya en nedslagen del av staden. Exeter Hotel skulle genomsyras av ett energiskt och komplext uttryck, där ny och modern arkitektur skulle harmonisera med befintliga historiska uppsättningar, och därmed skapa en sammanhängande helhet ur skilda och unika enheter. Det viktigaste organisationselementet, en blygsam innergård, skulle sammanföra de diskreta arkitektoniska detaljerna och tjäna som hotellkomplexets hjärta.

- Kärnan i projektet är de äldre byggnaderna och därför hade vi historiken, kulturen och den mer traditionella designen i åtanke genom hela designprocessen. Samtidigt letade vi efter material som kan motstå de extrema väderförhållanden vi har här på Island, samtidigt som de harmoniserar med de historiska och moderna designelementen, säger Gláma Kím Architects.

Sunday & White Photography

Tufft klimat - tuffa fönster

Exeter Hotel ligger intill Reykjaviks kustfront och dess fasad utsätts därför under årets gång för hårda vindar, svåra regnskurar och dramatiska temperaturförändringar. Tänker man in dessa faktorerna, var fönster från VELFAC ett naturligt val.

VELFAC har en lång och framgångsrik historia på Island, med lösningar som utan problem kan motstå det isländska vädret. Serien VELFAC IN utstrålar tidlöshet och matchar enkelt de gamla husen i området, samtidigt som de utan problem överkommer moderna standarder och regler. Dessutom har VELFAC Edge levererats till den sidan av fasaden vilken vänder sig mot de nyare byggnaderna. På så sätt släpps dagsljusets skönhet in på bästa sätt. Sigurður Magnússon, återförsäljare för VELFAC, berättar:

- VELFAC valdes tack vare dess höga kvalitet. Fönsterna har vad som krävs för att klara både väder och vind här på Island. Dessutom ger de arkitekterna vad de vill ha, både vad gäller kvalitet och utseende. I samarbete med arkitekterna har vi lyckats att erbjuda en produkt med det uttryck och den kvaliteten som behövs för att möta de höga kraven ställda av såväl kunden som de lokala myndigheterna.

Sunday & White Photography

Samarbetspartners i projektet Exeter Hotel:

Arkitekter: Gláma Kím Arkitektar

Konsulter: Efla, Verkfræðistofa Reykavíkur, Verkhönnun, Verkís, Landslag och Ármann Agnarsson.

Byggherre: Mannverk ehf.

Fotograf: Sunday & White Photography 

 

Vill du se mer om hur vi testar våra fönster mot de mest extrema väderförhållanden?

Klicka här

Ämnen: Design och estetik, VELFAC, Hotell

Senaste inläggen

Populära inlägg