Resortkänsla och havsutsikt präglar nya bostadsområdet Åhus Brygga

30 juni 2021

Bild 2-3

Bostäder med havet som granne. Det hittar du i Åhus, den nordligaste orten på Österlen. Efter cirka två års byggande har projektet Åhus Brygga kommit till liv och strandnära bostäder har nu fått en helt ny innebörd. På området har 44 bostadsrätter och hotellsviter byggts, fördelat på tre huskroppar placerade exklusivt precis vid stranden. Husens fasader har man valt att rusta med fönsterlösningar från VELFAC, för att maximera ljusinsläppet och erbjuda varje lägenhet vacker utsikt över både hav och strand.

Ljudet av lugna vågor som sakta rullar in mot kritvit sandstrand och en vy över den vackra Åhusbryggan. Det är ett par av fördelarna som de nyinflyttade kan uppleva nu när bostadsområdet Åhus Brygga står klart. GBJ Bygg har, tillsammans med arkitektbyrån Möller Arkitekter, ritat och byggt tre huskroppar med 28 bostadsrätter och 16 hotellsviter – precis vid stranden.

Till husens utsida har man valt att varva cederspånspaneler med stora fönsterlösningar från VELFAC. Detta för att skapa tåliga fasader som erbjuder havsutsikt och maximalt ljusinsläpp.

Bild 1-4

Ett välplanerat fönsterval

För att säkerställa att varje lägenhet fick havsutsikt, har man ritat husen på ett sätt som gör att huskroppen smalnar av ju närmare havet man kommer. Det gör att även de personer som bor i de bakersta lägenheterna inte behöver lämna hemmet för att se havet. Man har även satsat på välplanerade fönsterlösningar, och valet föll på produktserien VELFAC 200 Energy. Thomas Mauritzson, ansvarig arkitekt på Möller Arkitekter, berättar:

- Fönstersättningen har varit lite varierat vild, med flera olika varianter och bredder på fönstren. Det har gjort att vi har kunnat få en mer levande fasad, som tillsammans med cederspånpanelerna ger ett minimalistiskt men elegant intryck. Vi kände tidigt att fönster från VELFAC var rätt för det här projektet, tack vare bland annat de lätta hörnlösningarna och den nätta profilen som ger mer glasyta och släpper in mycket dagsljus. Vi har planerat varje fönster i detalj, och har valt smalare golv-till-tak-partier istället för bredare panoramafönster, så att man får utsikt men också ett visst naturligt insynsskydd.

Han kompletteras av Marcus Bengtsson, projektledare på GBJ Bygg, som säger:

- När det kommer till fönstren har vi även haft väderstrecken i åtanke och valde därför olika fönsterglas beroende på vilket håll de riktar sig mot. Så det är inte samma fönsterruta i alla fönster, utan det är anpassat för att passa varje lägenhet till perfektion.

Bild 3-2

Ger området nytt liv

Utöver de tre husen finns det även en terrass med soldäck, strandväxter, jacuzzi och relaxavdelning på området. Thomas Mauritzson, berättar:

- Det handlar om att skapa mer än bara ett boende. Det är en livsstil man investerar i. Soldäcket och relaxavdelningen är exklusiv för de personer som bor i eller hyr bostäderna, och det tror jag kommer att ge den speciella resort-känslan som vi sällan stöter på i Sverige. Åhus Brygga, tillsammans med den upprustning som görs på andra delar av stranden, kommer att ge området nytt liv. Det är lyxigt, vackert och ger känslan av semester året runt.

För att undvika att bostadsområdet skulle kännas exkluderande för strandens besökare, ställde Kristianstads kommun krav på att ett av husen skulle bestå av köpbara hotellsviter som under en del av året ska stå tillgängliga för uthyrning. Marcus Bengtsson avslutar:

- Ett av husen består av färdigmöblerade hotellsviter. De ägs av företag eller privatpersoner, som i sin tur hyr ut dem när de inte själva vill nyttja dem. På så sätt får fler personer möjligheten att få lite extra lyx i vardagen och njuta av det strandnära läget. I samma hus som hotellsviterna har vi dessutom lokalytor på bottenvåningen, passande för exempelvis en restaurang, glassbar eller ett spa. Möjligheterna är många och vi ser fram emot att se området växa ytterligare framöver.

Bild 4-2

Ämnen: Design och estetik, Referensprojekt, VELFAC, Inspiration

Senaste inläggen

Populära inlägg