Bygget som lägger vikt vid en ljusare tillvaro

6 mars 2019

BIG lägenheter

En strategi baserad på dagsljus och människors psykologiska behov låg till grund för 66 nya familjebostäder av BIG – Bjarke Ingels Group – i Köpenhamn. Strategin har nu vunnit ett pris av Arkitektföreningen i Köpenhamn för att ha skapat den bästa ramen till ett bra liv, med fokus på att släppa in ljuset.

Byggnaden ritades i nära samarbete med den ideella bostadsrättsföreningen Lejerbo och har en mycket speciell arkitektonisk stil som är ovanlig för allmänna bostäder. Lägenheterna är staplade som byggstenar i en organiskt böjd linje, skiftandes i trä och större panoramafönster, där varannan lägenhet ger intrycket av att tryckas ut från husfasaden.

Bästa förutsättningarna för ett bättre liv

Det är inget nytt att vädret och omgivningen runt oss påverkar vårt välbefinnande och det nya bostadsområdet baserades på individens grundläggande behov av en levande miljö. Enligt forskning har en persons bostadssituation ett stort inflytande på dennes mående och studier visar att dagsljus spelar en viktig roll i en människas livskvalitet, utöver sociala kontakter, rumsliga strukturer och estetisk design.

Stora glasytor ger gott om naturligt ljus

Redan tidigt in i processen arbetade arkitekterna nära VELFAC kring hur de boende skulle kunna få in så mycket dagsljus som möjligt. Bo Lynge, projektledare på VELFAC, berättar:

- Arkitekterna har ställt stora krav på att de boende ska få in så mycket dagsljus som möjligt och vi har gett råd om hur de ska lyckas med det. Fönsterna blev därmed en mycket genomarbetad del av byggnaden, då fönsterpartierna med dess stora dimensioner utgör en stor del av byggnaden och därför är mycket dominerande. På så sätt blir de en viktig del av byggnadens arkitektoniska helhetsuttryck.

Lägenheterna är byggda i olika storlekar som både en- och tvåplansbostäder. Dessutom varierar även rumsstorlekarna från lägenhet till lägenhet. Det som dock är gemensamt för alla är att man har fokuserat på att använda panoramafönster som riktar mot syd, där fönsterramen sitter utanpå karmen. Det medför en högre andel glas i fönstret än i traditionella fönster, och ger därmed ett större ljusintag.

Invånarna i detta snygga bostadsområdet kan se fram emot ett hem med hög livskvalitet och ett naturligt ljus hela året runt.

 

Ämnen: Energi, Bygg, Referensprojekt, VELFAC

Senaste inläggen

Populära inlägg