Arkitekter bytte kontorsstol mot cykelsadel - och intog Köpenhamn

16 september 2022

IMG_0329

Den 9 september bjöd vi in ett flertal framstående arkitekter till en exkursion i Köpenhamn, som nyligen utsågs till världens huvudstad för arkitektur 2023. Under dagen fick vi åka på en arkitektonisk tur runt staden och upptäckte såväl nya som gamla Köpenhamn – direkt från cykelsadeln. Dessutom fick vi en guidad rundvisning i fönstermuseet VILLUM Window Collection.

Köpenhamn är sedan länge internationellt känt för sina hållbara stadslösningar och sin höga livskvalitet, som prioriterar både en stark cykelkultur och vackra gröna stadsrum. Därför gav vi ett flertal svenska arkitekter möjligheten att få dyka in i stadens arkitektoniska arv samt att få uppleva nya innovativa urbana bostadsprojekt – från cykelsadeln.

IMG_0390  IMG_0363

Guidad rundtur med arkitektur i fokus

Under dagen fick arkitekterna cykla runt från destination till destination, och tillsammans med både oss på VELFAC och andra inbjudna gäster fick de höra mer om spännande projekt med elegant arkitektur – som bland annat CPH Village och Krøyers Plads.

IMG_0371

- Vi blev guidade på en arkitektonisk rundtur i centrala Köpenhamn, och åkte även en bit ner mot Amager och Reffen. På vägen stannade vi vid Krøyers Plads för att prata med arkitekten Nikolaj Harving från Cobe. Vi fick även en rundvisning av CPH Village. Där fick vi se deras modulära och hållbara studentbostäder. De har faktiskt som mål att bli helt klimatneutrala i framtiden och de är på god väg redan idag, berättar Viktoria Knutsson Nilsson, Sales Director på VELFAC.

Viktoria Knutsson Nilsson fortsätter:

- Till sist åkte vi upp till Copenhill, Köpenhamns futuristiska skidbacke på toppen av en ny förbränningsanläggning. Allt för att ge våra gäster den bästa vyn över Köpenhamn.

fy

Fönstertittare för en dag

Fredagen började dock med en guidad tur genom fönstermuseet Villum Window Collection. Viktoria Knutsson Nilsson berättar:

- Utställningen rymmer cirka 300 historiska fönster från 1600-talet fram till idag och är unik tack vare den omfattande fysiska samlingen av tekniska, hantverksmässiga och stilhistoriska exempel på fönstrets utveckling. Museet dokumenterar och förmedlar fönstrets historia och betydelse för människors livskvalitet och tillgång till ljus, luft och utsikt. 

En arkitekt som var med under exkursionen var Agneta Hahne, från Agneta Hahne Arkitekter AB, som säger:

- Jag vill tacka för en fantastiskt rolig och lärorik studietur till Köpenhamn. Det hela var himla välarrangerat och generöst fixat av er. Stort tack för att jag fick vara med!

Hon kompletteras av Viktoria Knutsson Nilsson, som avslutar:

- Det var så roligt att få träffa och lära känna alla i en annan miljö än i vardagen, samtidigt som vi tog oss an aktiviteter som intresserar oss allihop. Jag hoppas att alla känner sig nöjda och att de åkte tillbaka till Sverige med massor av ny inspiration, för det gjorde vi på VELFAC!

IMG_0298

Ämnen: Events, VELFAC, Inspiration

Senaste inläggen

Populära inlägg