530 kvadratmeter av drömmar, dagsljus och dynamik

27 maj 2020

Bild 3

På ett berg ute på Lidingö håller familjen Törnblad just nu på att bygga sitt drömhus. Efter att ha letat efter rätt arkitekt beslutade de sig till slut att istället rita upp och planera huset själva. Genom hela processen har en vision om ett ljust hem med dynamiska utrymmen och stora fönster stått i centrum och för att de ska lyckas med detta har vi levererat lösningar för att maximera ljusinsläpp, bjuda in naturen och skapa det perfekta hemmet för livets alla skeden.

Ett hus, tre våningar, 63 fönster och 530 kvadratmeter. Detta beskriver familjen Törnblads nya hem på Lidingö, som med en noggrant uttänkt planlösning bjuder in ljus, liv och natur långt in i varje rum. För cirka fem år sedan köpte de tomten, och sedan dess har de varit i full gång med att planera och bygga ett hus som uppfyller kraven på både design och funktion.

Bild 2 Bild 4 Bild 1 Bild 5

Ett hus för alla livsskeden

Huset är uppdelat på tre våningar: ett entréplan, ett suterrängplan och en takvåning. Tanken bakom varje våning är att varje rum ska kännas öppet och enkelt kunna anpassas för nästa skede i livet. Förutom husstommen stod suterrängplanet färdigt först, och används just nu som en slags lägenhet inuti huset – medan resterande delar av huset byggs. Detta är en del av husets charm, att alla utrymmen med små medel kan förvandlas till något annat. En av husets ägare berättar:

- Vi har investerat mycket tid i att planera så att varje rum kan göras om till något annat, om behovet uppstår. Att varje våning ska fungera för olika skeden i livet. Just nu är våra barn små, men tanken är att vi i framtiden gör om suterrängplanet till en slags tonårsvåning, och att vi då exempelvis kan ta bort köket på den våningen utan några större problem. Så för oss har flexibilitet varit A och O i vår vision.

Ägaren fortsätter:

- Sedan har vi även fokuserat mycket på att allt ska kännas öppet. Vi har maximerat takhöjden överallt, och använt oss mycket av stora fönsterpartier. Jag älskar dessutom siktlinjer och att man ska kunna se igenom huset på flera ställen. Det gör att varje utrymme känns öppnare, luftigare och ljusare.

Bild 6

Insläpp av ljus och natur

Husets fasad har klätts med 195 kvadratmeter fönster och sex ytterdörrar, samtliga från VELFAC. Utöver att investera i stabila och inbrottssäkra lösningar har ägarna fokuserat på att även detaljerna och designen på fönsterna ska matcha deras vision. De förklarar:

- Vi lade mycket tid på detaljerna. Fönsterkarmarna ska vara på rätt ställen, varje fönster ska öppnas rätt och att allt ska se ut att vara i ett flöde. Vi ville bjuda in den vackra naturen som vi har utanför tomten, och få en friare känsla i vårt hem. Därför har vi till exempel 28 meter av fönster placerade i ett flöde utan väggpartier emellan, som alla vetter ut mot naturen. Så en av de stora anledningarna till att vi valde VELFAC var att alla karmar är lika tunna, oavsett om det är fasta partier eller skjutpartier. Allt ser ut att vara i ett och samma flöde och av samma typ av fönster, vilket var viktigt för oss.

De avslutar:

- Processen har tagit tid, och än är vi inte klara. Men vi tycker att det är okej att varje del tar sin tid, för då förlänger vi möjligheten att drömma vidare och det är drömmen som håller allting levande. Vi känner, trots byggkaoset, att det är en fridfull tomt med otroligt mycket möjligheter och det känns som att vi för första gången verkligen har hittat hem.

Deras hem är långt ifrån färdigt, men är man intresserad av att se mer av huset och processen kan man följa ägarnas Instagramkonto @530kvm. Där kan man även kontakta dem om man själv är i behov av hjälp under bygg- eller inredningsprocessen.

Ämnen: Design och estetik, Referensprojekt, VELFAC, Inspiration, Dagsljus

Senaste inläggen

Populära inlägg