3 snabba frågor om att designa skolmiljöer

8 oktober 2020

Bild 2-1

Ett av höstens kännetecken är att skolorna slår upp dörrarna för den nya terminen. Av den anledningen bad vi vår Area Sales Manager, David Josefsson, om att komma med sina bästa tips när det kommer till att designa skolmiljöer - med fokus på fönster så klart.

Vad är viktigt att tänka på när man väljer fönster till en skola?

- Jag ska hålla mig kort... Det finns nämligen otroligt mycket att tänka på när man väljer fönster till en skola.

Dagsljus är något som jag tycker är bra att framhäva, det är otroligt viktigt idag. Det främjar bland annat hälsan hos eleverna och hur de presterar. Att välja en fönsterlösning som kan hjälpa till att reducera buller är även något som är väldigt viktigt då det bland annat har samma positiva inverkan som dagsljus, men dessutom minskar risken för trötthet bland eleverna.

Som en sista grej vill jag även nämna solskyddsglas. Det är som ett par solglasögon, helt enkelt. Denna typ av glas dämpar solen och ljuset, vilket fungerar bra i skolor.

Betyder detta att man måste kompromissa med snygg fönsterdesign?

- Nej, det behöver man absolut inte. Hos VELFAC har vi väldigt smarta lösningar där man får samtliga egenskaper som jag nämnt tidigare – och dessutom kan njuta av en stor dos designfrihet.

Vi är bland annat väldigt flexibla med kulörer både in- och utvändigt. Och vad gäller form och design finns där flera möjligheter att skräddarsy fönsterlösningarna för att passa just ditt projekt.

David-Josefsson-4Har du något skolprojekt som du menar att man kan låta sig inspireras av?

- Fredrika Bremergymnasiet är ett bra exempel. Dit levererade vi 263 stycken VELFAC 200 Energy fönster. De lever bland annat upp till höga miljökrav och behåller värmen inomhus. Här fungerade de även bra, rent estetiskt, med det uttryck som Cedervall arkitekter valde att gå efter.

Som leverantör var vi med i ett tidigt skede för att bolla idéer och säkra att det blev en bra lösning både ekonomiskt och tekniskt. Ett gott samarbete sägs ju leda till goda resultat, och detta är ett bra exempel på hur det i sin tur kan ha en positiv inverkan på framtida generationer.

Men även Tegelhagens skola och förskola i Sollentuna är ett projekt som många med fördel kan låta sig inspireras av. Även hit levererade vi fönster från VELFAC 200 Energy-serien. Här hade White Arkitekter som mål att få in så mycket dagsljus som möjligt och skapa en enhetlig fasad, och det tycker jag absolut att man lyckades med tack vare stora och välplacerade fönsterpartier.

Vill du veta mer om Tegelhagens skola?

Läs här

Ämnen: Referensprojekt, VELFAC, Inspiration, Dagsljus

Senaste inläggen

Populära inlägg